Zindelijkheidstraining voor puppy’s vereist consistentie, geduld en positieve versterking. Het doel is het bijbrengen van goede gewoontes en het opbouwen van een liefdevolle band met uw huisdier.

Puppycursus zindelijkheidstraining

Normaal gesproken neemt het 4-6 maanden in beslag om een puppy volledig zindelijk te krijgen en bij sommige puppy’s heeft het wel een jaar nodig. De grootte van een hond kan al een voorspelling zijn. Kleinere rassen hebben een kleinere blaas en hebben een snellere stofwisseling en vereisen meer tripjes naar buiten.  Ook kunnen de voorgaande levensomstandigheden van uw puppy een voorspelling zijn. Mogelijk moet u oude gewoonte doorbreken om nieuwe gewoontes te kunnen aanleren.

Tijdens de zindelijkheidstraining zullen er ongetwijfeld tegenslagen zijn, maar laat dat u niet ontmoedigen. Zo lang u consistent bent en niet kwaad wordt, zal uw puppy leren. Begin gewoon weer opnieuw, als u merkt dat uw puppy zijn behoefte moet doen, neem hem dan mee naar buiten en beloon hem voor goed gedrag.

Wanneer begint u met zindelijkheidstraining?

Experts raden aan om tussen de 12 en 16 weken met zindelijkheidstraining  te beginnen. Op dit punt heeft uw puppy genoeg controle over zijn blaas en darmen om te leren zijn behoefte op te houden.

belangrijk om te weten

Als u een puppy heeft genomen die al ouder dan 12 weken was en hij in een kooi zijn behoefte deed (en mogelijk zijn eigen uitwerpselen at) kan zindelijkheidstraining langer duren. Het hele gedrag van uw hond moet dan opnieuw worden gevormd met aanmoediging en beloningen.

Stappen bij het zindelijk maken van uw puppy

Experts raden aan om een afgesloten plek te nemen om de zindelijkheidstraining uit te voeren. Bijvoorbeeld een bench, kamer of hondenriem. Als uw puppy leert dat hij naar buiten moet om zijn behoefte te doen, kan hem geleidelijk aan meer vrijheid worden gegeven om door het huis te mogen lopen.

Als u begint met zindelijkheidstraining volg dan deze stappen:

 • Houdt een vast voedingsschema aan en haal zijn etensbak weg tussen de maaltijden.
 • Neem uw puppy in de ochtend als eerste mee naar buiten en vervolgens eens per half uur of per uur. Neem hem altijd mee naar buiten na elke maaltijd en als hij een slaapje heeft gedaan. Zorg er ook voor dat hij in de avond gaat en voordat u hem alleen laat.
 • Breng uw puppy steeds naar dezelfde plek om zijn behoefte te doen. Zijn geur zal hem ertoe brengen om te gaan.
 • Blijf bij hem buiten, minstens totdat hij volledig zindelijk is.
 • Als uw puppy buiten zijn behoefte doet, geef hem dan een beloning of een compliment.  Een wandeling door de buurt is een mooie beloning.
puppycursus video

Zindelijkheidstraining met een bench

Een bench kan op korte termijn een goed idee zijn om te gebruiken als hulpmiddel bij zindelijkheidstraining. Het geeft u de mogelijkheid om een oogje in het zeil te houden en te letten op signalen dat uw puppy zijn behoefte moet doen. U leert hem dat hij pas zijn behoefte mag doen als de bench open gaat en hem naar buiten laat.

Hier zijn een aantal richtlijnen bij het gebruik van een bench:

 • Wees er zeker van dat de bench groot genoeg is voor uw puppy om in te kunnen staan, draaien en liggen, maar niet groot genoeg en hoekje te kunnen gebruiken als toilet.
 • Als u de bench langer dan 2 uur gebruikt, zorg dan voor vers water in de bench. Bij voorkeur een dispenser die aan de bench kan worden vastgemaakt.
 • Als u tijdens de zindelijkheidstraining niet thuis kunt zijn, zorg er dan voor dat iemand anders uw puppy uitlaat tijdens de eerste 8 maanden.
 • Gebruik geen bench als uw puppy er zijn behoefte in  doet. Zijn behoefte in de bench doen, kan meerdere dingen betekenen. Hij kan slechte gewoontes hebben opgedaan in het asiel of de dierenwinkel waar hij vandaan komt. Hij komt niet genoeg buiten, de bench is te groot of hij is te jong om zijn behoefte op te houden.

Signalen dat uw puppy zijn behoefte moet doen

Huilen, rondjes draaien, snuffelen, blaffen of als uw hond niet is ingesloten aan de deur krabben zijn tekenen dat uw hond zijn behoefte moet doen. Ga direct met hem naar buiten.

Tegenslagen bij zindelijkheidstraining

Ongelukjes zijn gebruikelijk tot een jaar oud bij puppy’s. De oorzaken variëren van incomplete zindelijkheidstraining tot verandering in de omgeving van de puppy.

Als uw puppy een ongelukje heeft, blijf dan trainen. Als dit ook niet schijnt te werken, raadpleeg dan uw dierenarts om een medische oorzaak uit te sluiten.

Wat doe je wel en niet bij zindelijkheidstraining

 • Het straffen van uw puppy bij een ongelukje is iets wat u nooit moet doen. U leert daarmee uw hond om bang voor u te zijn.
 • Als u uw puppy betrapt bij een ongelukje, klap dan hard in uw handen zodat hij weet dat hij iets onacceptabel heeft gedaan.  Neem hem dan mee naar buiten door hem te roepen of hem bij zijn halsband te pakken. Geef hem een compliment of een kleine beloning als hij het goed heeft gedaan.
 • Als u de uitwerpselen heeft gevonden, maar het niet heeft zien gebeuren, reageer dan niet boos door te schreeuwen of zijn neus er door te wrijven. Puppy’s xijn intelligent genoeg om uw boosheid te verbinden aan hun ongelukje.
 • Langer met uw buiten blijven, kan de kans op ongelukjes verminderen. Hij heeft de tijd misschien nodig om ondeezoek te doen naar zijn beste plekje
 • Maak de plek waar uw puppy een ongelukje heeft gehad goed schoon met een enzymatische reiniger om geurtjes te minimaliseren die ervoor kunnen zorgen dat hij ee nog eens zijn behoefte doet.