Socialisatie is een term die vaak wordt gebruikt in hondentraining boeken, in hondenbladen en door fokkers en hondentrainers. Maar wat betekent het nu eigenlijk? En hoe moet u er als kersverse puppybezitter mee omgaan?

Net zoals kleine kinderen worden puppy’s niet met de sociale vaardigheden geboren om in een gezin te kunnen functioneren. Dit geldt voor een menselijk gezin, maar ook in een “hondengezin”.  De term “socialisatie” betekent in simpele termen het leerproces dat een puppy moet ondergaan om de belangrijkste vaardigheden te leren voor zijn leven. Deze vaardigheden zorgen ervoor dat hij gelukkig en zelfverzekerd is in zijn omgeving en dat hij effectief kan communiceren in zijn sociale groep. We vragen veel van onze honden op het gebied zijn rol als metgezel. Ze moeten mensen en de menselijke wereld begrijpen, maar ook moeten ze vloeiend de hondentaal spreken.

Dit betekent dat ze plezierige interacties met kinderen, volwassenen, dierenartsen en andere dieren moeten hebben. Verder moeten ze voorzichtig worden blootgesteld aan verschillende omgevingen  zoals het verkeer, groepen mensen, het reizen in een auto, stofzuigers en andere geluiden en bewegingen die bij het leven horen. Het is zo belangrijk dat dit grondig en correct wordt gedaan als de puppy nog jong is en jong genoeg is om nieuwe dingen met plezier te accepteren. Begin daarom vroeg met een puppycursus.

Socialisatie door een puppycursus

Er was nooit echt een duidelijk plan om een puppy effectief te socialiseren. Het resultaat was dat de asiels vol liepen met honden die gedragsproblemen hadden  wat weer te wijten is aan ontbrekende juiste socialisatie. Om dit tegen te gaan is er door de Tinki Academy een online puppycursus actieplan gemaakt voor fokkers en nieuwe eigenaren. Deze puppycursus is een stap voor stap gids en wordt sterk aangeraden voor fokkers en nieuwe eigenaren om hun puppy’s goed voor te bereiden op een leven als familiehond. Het is eenvoudig om af te maken en kan goed worden ingepast bij u en uw levensstijl.

Het is erg belangrijk dat de puppycursus wordt gevolgd vanaf de geboorte tot aan de leeftijd van 16 weken, anders zijn er belangrijke leer- en ontwikkelingsfases voorbij gegaan. De puppycursus behandelt alles van het wennen aan geluiden in huis tot het ontmoeten van andere mensen en honden. Daarom moet u belangrijke levenslessen plannen en integreren in een vroeg stadium van de ontwikkeling van uw puppy zodat u een sociale en goed gebalanceerde hond krijgt.

De puppycursus is uitgerust voorzien van video’s die u helpen om het hele socialisatieproces te doorlopen. Klik hier voor informatie over de puppycursus.

Puppy discipline

Om uw hond een goed familielid te maken, is het belangrijk dat uw puppy het verschil leert tussen goed en slecht. Iedereen in het gezin moet de regels accepteren en consistent naleven. U moet puppygedrag ontmoedigen zoals opspringen, bijten, stelen, kauwen, blaffen of bedelen. Dit lijkt als puppy vertederend, maar op latere leeftijd is dit antisociaal gedrag

U moet elke mogelijkheid aangrijpen om uw puppy een compliment te geven bij goed gedrag en hem afleiden bij ongewenst gedrag. Dit versterkt weer goed gedrag. Het is niet eerlijk en het werkt averechts om uw puppy te straffen voor dingen die hij heeft gedaan als u het niet zag. Bijvoorbeeld het vinden van een gaat in uw tuin of een gaat in uw bank nadat het incident heeft plaatsgevonden. Als u uw puppy betrapt als hij iets doet wat niet mag, zoals het stelen van eten van de tafel of kauwen op een tafelpoot, leidt hem af met een speeltje of een spelletje en geef hem een compliment als hij weer gewenst gedrag vertoont.

Hondentraining in klasvorm

De meeste hondenbezitters hebben profijt van het bijwonen van goede hondentraining in klasvorm. Hondentraining samen met andere honden is heel nuttig omdat er realistische afleidingen bij betrokken zijn. Idealiter start u met een puppytraining of een online puppycursus zodra uw puppy alle vaccinaties heeft gehad. Maar ook voor oudere honden kan hondentraining van onschatbare waarde zijn. Iedere puppy moet goede manieren worden geleerd en hebben constructieve lessen nodig in de basisregels. Dit houdt in dat hij reageert op zijn naam, hoe hij moet groeten, netjes gedragen in de buurt van mensen en honden, terugkomen als hij wordt geroepen, netjes aan de lijn lopen, blijven op commando en zich laten verzorgen en onderzoeken door u en de dierenarts.

puppycursus video
online puppycursus

Het is van vitaal belang dat uw geduld hebt met uw puppy en verwacht niet te veel. Alle jonge dieren hebben tijd nodig om te leren wat er van hen wordt verwacht.  Puppy’s leren op een hoog tempo en daarom is het essentieel dat u begrijpt dat het belangrijk is om waardevolle en positieve lessen aan uw puppy te geven.  Dit helpt uw puppy tijdens zijn leven en helpt te voorkomen dat hij gedragsproblemen ontwikkelt.